Avalanche Vakfı: Topluluk Coin’lerinin Uygunluk Kriterleri Çerçevesi!

Avalanche Türkiye
4 min readJan 23, 2024

--

Avalanche Vakfı, diğer şeylerin yanı sıra, Avalanche blokzincirinin kullanımını yaratıcılık, kültür ve yaşam tarzı ile eş anlamlı hale getirmeyi amaçlamaktadır. Vakıf, Avalanche blokzincirindeki topluluk girişimlerini teşvik etmenin ve desteklemenin öneminin farkındadır.

Özellikle meme coin’lerin, oluşturdukları mizah ve viralliğin ötesine geçen katılım, topluluk ruhu ve kültür nedeniyle genellikle yüksek topluluk değerine sahip olduğunu belirtmek istiyoruz. Vakıf, blokzinciri alanındaki tüm yaratıcılık, kültür ve samimiyet yelpazesini kucaklamaktadır. Aynı zamanda, topluluk tarafından kültür ve katılım için yaratılan meme coinleri, NFT’leri ve benzer token’ları genel olarak “topluluk coinleri” olarak görmektedir.

Vakıf, topluluk coin’lerine sermaye aktarmak için Culture Catalyst programını kullanmaya başlamıştır ve bunu belirlenmiş bir uygunluk kriterleri çerçevesinde yapmaya devam edecektir. Vakıf, desteklemeyi düşündüğü topluluk coin’leri için belirlediği uygunluk kriterlerini paylaşmaktan memnuniyet duymaktadır. Uygunluk kriterleri, bir topluluk coin’inin değerlendirmeye alınabilmesi için sahip olması gereken asgari özellikleri ana hatlarıyla belirtmektedir. Uygunluk kriterlerinin karşılanması tek başına, Vakfın bir coin’i destekleyeceği anlamına da gelmemektedir. Vakıf, coin’leri seçmek ve desteklemek için ek kriterler kullanacaktır. Uygunluk kriterlerinin burada açıklanmasının amacı, Vakfın değerlerini açıklamak ve topluluğa yön vermektir. Vakfın Culture Catalyst programına hangi coin’leri dahil edeceğini tamamen kendi takdirine bağlı olarak belirleme ve bu uygunluk kriterlerini uygun gördüğü şekilde değiştirme hakkını saklı tuttuğu hususu ise, görünen bir gerçekliktir.

Topluluk Coin’leri için Uygunluk Kriterleri

Uygunluk kriterleri; istikrar, büyüme potansiyeli ve kripto dünyasında adil uygulamalara bağlılık gösteren topluluk coin projelerini belirlemek için tasarlanmıştır.

  1. Adil / Dürüst Lansman: Adil ve eşitlikçi bir başlangıç sağlamak için topluluk coin’leri aşağıdaki mekanizmalar kullanılarak piyasaya sürülmelidir.
  • Topluluk token sözleşmesinin sahipliğinden feragat edilmiş olması.
  • İlk likiditenin yakılmış veya yeterince kilitlenmiş olması.
  • Adres başına satın alma limiti gibi balinalardan korumaya yönelik ilk tedbirler uygulanmıştır.
  • Ekip için tahsisat ayrılmamış olması.

2. Snipe Bot’a Dayanıklılık: Lansman sırasında snipe bot riskini azaltmak için, topluluk coin geliştiricilerini, gerçek topluluk üyelerine bir başlangıç veya whitelist fırsatları sağlayarak ihtiyati tedbirler uygulamaya teşvik ediyoruz. Bu tür önlemler aşağıdakileri yapanları whitelist’e almayı içerebilir:

  • Tanınmış bir Avalanche NFT’sine sahip olmak;
  • Bir Avvy alan adına (.avax) sahip olmak;
  • Popüler Avalanche dApp’leri ile yakın zamanda etkileşim kurmuş olmak;
  • Avalanche alt ağlarında yakın zamanda faaliyet göstermiş olmak;
  • Makul miktarda AVAX bulundurmak;
  • Ve Vakfın uygulanabilir ve ilgili bulabileceği ek kriterleri yerine getirmek.

Topluluk token geliştiricilerinden gelen böyle bir taahhüt, adil bir ekosistemin başlamasını sağlayacaktır. Ayrıca, kullanıcıların çeşitli Avalanche ekosistemi dApp’lerine aktif olarak katılmaları için bir teşvik görevi görür. Vakıf, seçim sürecinde bu faktörleri göz önünde bulundurabilir.

3. Güvenlik: Topluluk coin’leri, geliştirme sürecinin her adımında en iyi uygulamaları bünyesinde barındırmalıdır:

  • Sözleşmeler doğrulanmalıdır.
  • Topluluğun kendisi ya da zaman içinde test edilmiş ve yaygın olarak kabul görmüş sözleşmelerin kullanımı yoluyla yapılan profesyonel denetimler, ekip tarafından gerçekleştirilmiş olmalıdır.
  • Sözleşme oluşturucunun adresi, topluluk durum tespitinden geçmiş olmalıdır.
  • DexScreener gibi otomatik araçlar kullanılmalı ve hiçbir sorun bildirmemelidir.

4. Yüksek Holder Sayısı: Bir coinin topluluk coini olarak kabul edilebilmesi için; çok sayıda kullanıcı tarafından yaygın olarak tutulması gerekir.

5. Düşük Yoğunluk: Balinalar, coin arzının büyük bir kısmına sahip olmamalıdır.

6. Geniş Likidite Provizyonu: Token sahiplerinin coinlere kolayca girip çıkabilmesi için coin etrafında likidite olmasını sağlamak amacıyla, topluluk coinleri piyasaya sürüldüklerinde kilitli likidite pool’ları ve şeffaf likidite yönetimi gibi önlemler almalıdır.

7. Yüksek Likidite: Yüksek likidite sağlamak için, topluluk coinleri büyük bir başlangıç likidite pool’una odaklanmalı ve likidite sağlayıcılar (liquidity providers — LP’ler) için teşvikler sunmalıdır.

8. Minimum Yaşam Süresi: Topluluğun coini tanıması ve anlamasına zaman tanımak amacıyla ilgili coin en az bir süredir var olmalıdır.

9. Minimum Piyasa Değeri: Topluluk coinleri, güçlü bir topluluk katılımı ile desteklenen önemli bir sürdürülebilir piyasa değeri ile gösterildiği gibi güçlü bir piyasa varlığını sürdürmelidir.

10. Günlük İşlem Hacmi: Proje, çeşitli sayıda hesap sahibinden gelen günlük işlem hacmi gibi ölçütlerle kanıtlandığı üzere, topluluktan aktif ilgi görmelidir.

11. Avalanche’ın Yerlisi Olma Durumu: Topluluk token’ı, yerel olarak yalnızca Avalanche ekosistemi içinde var olmalıdır.

Ocak 2024 itibariyle, Vakfın bu kriterler için kullandığı somut rakamlar ise aşağıdaki gibidir:

Holder Sayısı: Topluluk coininin en az 2.000 benzersiz sahibi olmalıdır.

Yoğunluk: İlk 100 token sahibi (merkezi borsalar hariç), toplam arzın %60'ından daha azına sahip olmalıdır.

Likidite: Proje en az 200.000 $ veya eşdeğeri toplam likiditeye sahip olmalıdır.

Likidite Sağlayıcıları: Likiditenin büyük bir kısmından feragat edilmediği veya yakılmadığı sürece proje 50 veya daha fazla likidite sağlayıcısına sahip olmalıdır.

Yaşam Süresi: Proje en az bir aydır varlığını sürdürmelidir.

Piyasa Değeri: Projenin tamamen seyreltilmiş piyasa değeri 1 milyon $ veya üzerinde olmalıdır.

Günlük İşlem Hacmi: Proje, en az iki hafta boyunca Avalanche ekosistemi DEX’lerinde günlük ortalama en az 100.000 $ işlem hacmine sahip olmalıdır.

Vakfın topluluk coin’lerini destekleme çalışmaları sürekli olarak yürütülmektedir. Bu sayede, yeni ortaya çıkan coin’ler asgari uygunluk kriterlerini karşıladıkları anda programa potansiyel olarak katılabilmektedir.

Kripto alanındaki benzersiz kültürü kutladığı ve daha kapsayıcı aynı zamanda çeşitli bir ekosistemi teşvik ettiği için, bu girişimden heyecan duyuyoruz.

Ve son söz olarak; Avalanche topluluğunu her alanda geliştirip güçlendirmeyi dört gözle beklediğimizi bir kez daha beyan ediyoruz.

Avalanche Hakkında

Avalanche, sonsuz ölçekte ve düzenli şekilde işlemleri bir saniyeden kısa sürede sonuçlandıran bir akıllı sözleşme platformudur. Yeni consensus protokolü, alt ağ (subnet) altyapısı ve HyperSDK araç seti Web3 geliştiricilerinin; güçlü ve özel blokzinciri çözümlerini kolayca başlatmasına olanak sağlar. Web3 geliştiricileri için tasarlanmış çevre dostu blokzincirinde istediğiniz her şeyi, istediğiniz şekilde oluşturun.

WebSayfası | Whitepapers | X (Önceki adıyla Twitter)| Discord | GitHub | Dokümantasyon | Telegram | Facebook | LinkedIn | Reddit | YouTube

--

--